16:00

Egnahems BK 1

Referat

Referat: IK Vista /ÖIS - Egnahems BK 1

Vårsäsongens sista hemmamatch och hemmalaget laddade med fika i klubblokalen denna varma och kvalmiga eftermiddag i juni. För motståndet stod de orangedressade laget från berget, Egnahems BK, som bland annat fostrat spelare som Kalle Svensson som återfanns i Sveriges VM-trupp i Tyskland 2006. EBK var ännu en ny bekantskap i årets seriespel och de hade inlett säsongen knackigt, men tagit några fina skalper mot slutet. En tuff batalj var med andra ord att vänta.

1:a perioden
Egnahem inleder med att dra uppp ett anfall med flera passningar inom laget och kommer så småningom till avslut, men skottet går utanför Olles vänstra stolpe.Hemmalaget har problem med EBK:s 4-1-3 uppställning där man överbelastar kanterna med både ytteranfallare och wingbacks. Hemmalagets första rejäla chans kommer efter att Helmer hittat Elias på kanten som sticker in bollen till Wide som får på ett bra avslut med vänsterfoten men målvakten är med på noterna.
Bortalaget styr och ställer utan att komma till några ordentliga målchanser och de halvchanser som dyker upp hanterar Olle på bästa sätt. Istället är det Vistaspelarna som kommer till giftigast lägen, ofta genom vänsterkanten där Elias och Folke delar på uppgiften. 16 minuter in i perioden gör dessvärre EBK 0-1 när ytterforwarden trampar förbi på högerkanten och friställer en lagkompis som från nära håll kan tåa in bollen. Sju minuter senare gör bortalaget också 2-0, nästan identiskt med det första målet. Ett resultat som står sig perioden ut.

2:a perioden
Andra perioden påminner väldigt mycket om den första där de rödklädda har svårt att etablera något ordentligt spel och mest förlitar sig på omställningar, samtidigt som gästerna har mer boll men svårt att ta sig till bra lägen. Sju minuter in i perioden stressar Elias till sig bollen efter en utspark och serverar Wide strax utanför straffområdet. Wide placerar bollen otagbart i målvaktens högra kryss till 1-2 med det som dittills är periodens första skott på mål. Efter målet flyttar hemmalaget fram sina positioner något och skapar ett par lägen samt ett par hörnor. I ett av dessa anfallsförsök tappar man tyvärr bollen på mittplan och en orangeklädd kan skära en precisionspassning fram till en framstormande lagkompis som kan rulla in 1-3. Två minuter senare får EBk frispark till vänster om offensivt straffområde och svag markering i hemmalaget gör att en bortaspelare kan knoppa in 1-4. Pelle får motsvararnade läge på en hörna några minuter senare men bollen går strax utanför stolpen. Innan perioden är slut hinner EBK också göra 1-5.

3:e perioden
En del positionsbyten i hemmalaget kan vara orsaken till att det blir en helt annan matchbild i sista perioden. Plötsligt får grabbarna i rött till fler än två passningar inom laget. Plötsligt vinner de fler närkamper och andrabollar än motståndarna. De fyra målen som krävs för att kvittera känns fortfarande långt bort, men inte omöjliga. Men i vanlig ordning den här säsongen när hoppet tänds så släcks det ganska snart igen. Slarvigt spel i eget straffområde resulterar i ett enkelt mål och det är 1-6. Gamnackar och hängande huvuden? Verkligen inte. Spelet fortsätter att domineras av hemmalaget även om utdelningen är skral, trots bra lägen genom både Ivar och Pelle. Med sex minuter kvar av matchen lyckas Wide få in sitt andra mål efter ett skott som målvakten eventuellt skulle tagit. Direkt efter avspark visar Noel hur ettrig han kan vara och stjäl bollen av backen och dunkar in bollen vid främre stolpen till 3-6. Bara två minuter efter det lyfter Elias en boll från högerkanten mot Noel som springer sig fri men blir neddragen och domaren pekar på straffpunkten. Straffen tar Noel hand om själv och placerar bollen med kraft och precision intill målvaktens vänstra stolpe till 4-6. Hemmalaget lyckas skapa ytterligare oreda, men tyvärr räcker inte tiden till och matchen slutar 4-6.

Sammanfattning:
Två inledande perioder med riktigt slarvigt spel offensivt vilket sätter defensiven på prov. Defensiven fungerar trots allt ganska bra i och med att backlinjen agerar resolut och EBK tvingas ta avslut i svåra lägen. Tredje perioden ser helt annorlunda ut med bättre passningsspel och högre tempo i alla delar av spelet. Kan vi spela så en hel match är det svårt för alla lag i serien att slå oss. Jonathan får plus för sitt defensiva spela som back de två första perioderna. Folke gör det bra både som ytter och back och Noel får en stjärna för sista perioden där han går i bräschen med tufft spel och energi.